Osvrt na 11. radionicu izrade domaće pizze
Izrada domaće pizze uz proučavanje kako je uopće nastalo ovo najpoznatije jelo u povijesti
Još jedan sunčan dan je dočekao DEPAK-ovce u Samoborskom gorju. To više nije slučajnost, zbilja imamo saveznika tamo gdje se određuje kakvo će biti vrijeme kada mi imamo naše susrete u planini. Okupivši se, podijelili smo se u 4 tima, podijeljeno po timovima oko voditelja: Mislava, Tomislava, Marijana i mene
Zaputivši se iz centra Smerovišća usponom do puta za Cerinu, prešli smo preko klizišta brda na kojem je nedavno osvanuo novi montažni mostić, pa je sada moguće stići do Cerinskog vira i ovim gornjim putem.
Došavši do planinarskog doma, pozdravili smo naše domaćine Anicu i Nadicu (kuharice), Radovana i Vladeka, sve članove našeg društva Sv. Patrika, koji su uvijek uz nas kada ih trebamo kao logistiku. Hvala im svima!
Nakon kraćeg odmora, prionuli smo radionici pizze. Kao uvod u program poslužilo nam je upoznavanje kako je zapravo kroz povijest nastalo ovo danas u svijetu najpopularnije jelo, te što se izmijenilo od one pizze iz starog vijeka do ove talijanske, modernije inačice kakvu danas poznajemo. Svaki tim je potom bio zadužen za određeni dio procesa izrade pizze: dok su jedni mijesili tijesto, drugi su narezivali šampinjone, treći pak šunku i sir, a četvrti bi sve te sastojke stavljali na tijesto pizze. Nakon jednog kruga došlo bi do zamijene pozicija i stolova, tako da svatko isproba sve procese izrade pizze. Bilo je bitno zapamtiti sve, jer nas je nakon ručka čekao zadatak napisati na jedan papir A4 recept pripreme pizze.
Nakon finiširanja svih pripremnih radnji za ovo jelo, dok se juha kuha i pizza peče, otišli smo na jedan brzi izlet ne bi li se malo razgibali prije objeda. Cilj nam je bio vrh obližnjeg brda sa selom, pod nazivom Veliki Lipovec. Iz Lipovca i sa tog brda se lijepo vidi planinarski dom Cerinski Vir u kojem smo radili pizzu, tako da je djeci ta panorama pružila pogled iz druge perspektivu 😊.
Posebno nam je lijep doživljaj pripremio jedan mladi muzikalan Depakovac, sin našeg voditelja Marijana, priuštivši nam lijep glazbeni intermezzo na svome ukulele-u, kojeg većinom nosi na izlete Depaka. Kratak koncert održao je na svježem zraku, pored kapelice u V. Lipovcu, gdje smo napravili pauzu prije spuštanja za Cerinu.
Slijedio je ručak – domaća juha, pizza i za desert – kompot od domaćih šljiva iz voćnjaka Cerine. Upravo smo u tom istom voćnjaku, nakon dobrog odmora poslije ručka kratko se razgibali: sakupljali smo porezane grančice ispod drveća, kako bi se trava na voćnjaku mogla normalno kositi čim krenu proljetne košnje. Djecu sam upitao ima li 10 volontera za taj rad, a nakon mog pitanja došlo je preko 20 klinaca. Evo, informacija mamama i tatama kako imate vrijednu dječicu, koja vole rad u prirodi i bezpogovorno se samoinicijativno javljaju, kada god treba.
Nakon igre na zraku, prije no što smo pošli natrag roditeljima i svojim domovima, djeca su dobila zadatak timski napisati recept za pizzu, po onome što su taj dan naučili. Atmosferu i napisane radove koje smo istakli od timova šaljemo u nastavku:
Ante
antun.buric@gmail.com
091/9567282