Osvrt na 16. izlet: do PD „Gorščica“& radionica emajla
gost: Tomislav Muhić
Subotnji dan odlučili smo provesti na istočnom dijelu Medvednice, na dijelu od naselja Vidovca od kuda kreću dva prekrasna planinarska puta br. 24 i br. 25 do planinarskog doma Gorščica. Kažem prekrasna jer su staze gotovo čitavim putem dosta široke, vidljive, dobro označene, prohodne, utabane – dakle vrlo je teško se izgubiti po putu ili ne doći do svoga cilja.
Također, obje staze svojim putem prolaze pored izvora pitke izvorske vode, pa je hod po planini planinarima olakšan u vidu te vrlo zdrave tekućine. Jednako tako, ovo doba godine i posebna žarko zelena boja lišća šume odaje tako čaroban osjećaj, tako da se zbilja odaje dojam kao da si neki Robin Hood, gospodar šume dok se probijaš kroz nju. Kao i obično krenimo redom, da vam dočaramo proživljeno.
Okupili smo se prema planu na busnom terminalu Dubrava, formirali grupe, kupili autobusne karte i krenuli autobusnom linijom 208 do Vidovca. Nakon što smo izašli na predzadnjoj stanici pored markacijom označenih stupova planinarske staze, na jednoj lijepoj livadi smo pričekali one mališane koji su do tog mjesta dolazili automobilom roditelja (male Križevčane).
Prije polaska prema šumi, za početak smo djeci ispričali uvodne napomene, ponovili pravila i predstavili planinarskog vodiča toga dana, g. Tomislava Muhića iz HPD „Zanatlija”.
On je ispričao neke detalje o planinarskom društvu čijeg je član i čiji je bio dugogodišnji predsjednik, naveo je svoje relevantno iskustvo i završenu školu ispred HPD-a za planinarskog vodiča, te par detalja o zanatu kojim se bavi - emajlerstvu.
Te sve nove informacije su nam bile lijepa nadogradnja na prošli izlet, budući emajleri vrlo usko surađuju sa zlatarima, koji pak i obrađuju plemenite metale i rude što smo mogli istraživati u rudniku Zrinski. S time smo krenuli na planinarsku stazu - do gore stazom broj 25, a sa vrha smo se vraćali stazom br. 24.
Klinci su vrlo dobro izdržali uspon do Gorščice koji je trajao oko 2 sata, isprekidan sa nekoliko manjih odmora uz neizostavno prebrojavanje u timovima i punjenje bočica sa prirodnom izvorskom vodom.
Nakon što smo došli do vrha, uslijedila je igra na livadama i u parkiću, dok ručak predviđen za taj dan nije bio složen. Kranjska kobasica, pecivo, senf, kečap, grah salata, te palačinka ili štrudla za desert je ono što smo uspjeli pojesti na ovom vrhu Medvednice. Iako planinarski dom ne radi, ljudi okupljeni u udrugu koja sada donekle skrbi o Gorščici dok se ne riješe imovinsko-pravne zavrzlame ima na raspolaganju jednu malenu drvenu kućaru, unutar koje uspiju vikendom složiti kavu, piće i ovako koji zalogaj za zainteresirane planinare.
Nakon ručka naš Tomislav Muhić je pripremio stol sa svojim priborom, okupio dječicu i glavni događaj toga dana mogao je početi: radionica emajla 😊 Emajl je u prah mljeveno staklo koje se taljenjem veže za metalnu podlogu pri temperaturi od 750-850 stupnjeva (pokrovni emajl na čeličnom limu), odnosno 800-900 stupnjeva (temeljni emajl na čeličnom limu). Prah se tali, te po hlađenju nastaje čvrsta staklena prevlaka na metalnoj površini.
Ako se staklom prevlači staklena ili keramička podloga, tada je riječ o glazuri. Tehnologija emajliranja vrlo je stara i kroz povijest je korištena u izradi nakita, te u primijenjenoj umjetnosti. Tijekom 19. stoljeća počela se koristiti i u industrijske svrhe, i to ponajprije u proizvodnji posuđa.
Tom je na stol posložio redom: bočice sa staklom u prahu u različitim bojama, zaštitnu žicu, metalne pločice, mali brener sa plinskim punjenjem, raznorazne medalje i ordene iz Austro-Ugarske, zatim od španjolskih kraljeva. Objašnjavajući djeci što koja stavka označava zarađivao je nježne dječje uzdahe. Doslovno su sve upijali očima i ušima kada im je prepričavao proces nastanka jedne tako emajlirane medaljice ili ordena.
Nakon teorije Tom je krenuo u praktični dio - rastalio je stakleni emajl u crvenoj i plavoj boji na malenu pločicu, pa su navedeni mali suvenir mogli dvoje sretnika odnijeti svojim kućama.
Dječica su imala dosta pitanja, na sva im je nastojao odgovoriti, mogu reći da je tih nekih zamišljenih sat vremena za tu radionicu jednostavno preletilo. I odrasli koji su s nama toga dana hodali sa zanimanjem su pratili ovu vještinu, koja se danas možda samo u rijetkim slučajevima izvodi, budući je (nažalost) zapravo kineska plastika u najvećoj mjeri zamijenila nekadašnje staklene emajle.
Napunjenih glavica novim znanjima pospremili smo svoje stvari i krenuli sa Gorščice niz planinu. Putem smo opet zastali kod još jednog izvora, oprostili se od roditelja i djece koji su iz Vidovca krenuli svojim automobilima, te otišli na stajalište autobusa pričekati ZET-ov bus.
Vožnja busom brzo je prošla i u času smo se našli na terminalu Dubrava. Izašavši iz autobusa, djeca su otrčala na livadu prepunu cvijeća i maslačaka, na kojima su još željela iskoristiti posljednje trenutke igre u društvu dok po njih ne dođete vi, njihovi roditelji.
Pozdravili smo se sa Tomom do neke nove prilike u planini i krenuli prema našim autima. Trebam li reći da sam otpravivši posljednje dijete sjeo sa svojim curicama u automobile, te je za minutu počela kiša? 😊 Dakle, opet smo imali zaštitu od Onoga gore, evo niti kap kiše nije pala po nama iako je u subotu navečer lijepo zalila Zagreb.
Hvala svima koji su pomogli da se realizira ovaj DEPAK izlet & radionica: u prvom redu ZAHVALA Tomu na nesebičnom dijeljenju svojih vještina i znanja, hvala mojim suvoditeljima Evi, Kiki, Emanuelu i svim roditeljima koji su planinarili s nama, zbilja je ispala predivna subota.
Do kraja ove sezone, odnosno do kraja lipnja u planu nam je održati još 4 izleta/radionice, više o svemu možete pogledati u nastavku, u detaljima programa.
Inače, bazu popisa svih održanih izleta, detalja o njima te osvrte možete pronaći na web linku DEPAK akademije https://depak.ekosspiritus.hr/
Web link baza će nam ostati trajna uspomena ove generacije, te se zahvaljujem našim suradnicima Vedranu i Antoniju, koji se brinu da se naša baza ažurira i tako postane pregledna vama.
Veliki vam pozdrav do novog susreta u prirodi!
Ante
antun.buric@gmail.com
091/9567282